Monday, December 31, 2012

Fresh Paint Aplikasi terbaik windows 8

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Sekarang admin ingin kongsi dengan korang applikasi menarik di dalam windows 8 . Fresh paint . Melukis dan mewarna di dalam windows 8 korang .Software ini sedikit berbeza dengan paint dan adobe photoshop. applikasi ini juga boleh dimainkan dengan cara "TouchScreen" . Sangat freindly .



Description :

Lukisan dari screen monitor anda , bukan hanya untuk anda ,rakan-rakan dan juga keluarga anda .
daripada zaman crayon sehingga di screen monitor . Fresh paint ini dapat melukis doodle , lukisan kereta , taman permainan dan berbagai-bagai lagi. Fresh paint ini juga sesuai untuk mewarna lukisan .

Feature :

  • Cat-cat yang bertindak seperti cat yang sebenar.
  • Dapat diinstall dengan mudah.
  • Dapat membuat kanak-kanak menjadi kreatif.
  • Dapat mengurang kos permbelian barang-barang melukis.
korang boleh rujuk website official untuk maklumat yang lebih lanjut :


Korang boleh tengok video di dalam youtube :



Korang boleh pasang jika korang berminat .

Itu sahaja . Enjjoy


Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Sekarang admin ingin kongsi dengan korang applikasi menarik di dalam windows 8 . Fresh paint . Melukis dan mewarna di dalam windows 8 korang .Software ini sedikit berbeza dengan paint dan adobe photoshop. applikasi ini juga boleh dimainkan dengan cara "TouchScreen" . Sangat freindly .



Description :

Lukisan dari screen monitor anda , bukan hanya untuk anda ,rakan-rakan dan juga keluarga anda .
daripada zaman crayon sehingga di screen monitor . Fresh paint ini dapat melukis doodle , lukisan kereta , taman permainan dan berbagai-bagai lagi. Fresh paint ini juga sesuai untuk mewarna lukisan .

Feature :

  • Cat-cat yang bertindak seperti cat yang sebenar.
  • Dapat diinstall dengan mudah.
  • Dapat membuat kanak-kanak menjadi kreatif.
  • Dapat mengurang kos permbelian barang-barang melukis.
korang boleh rujuk website official untuk maklumat yang lebih lanjut :


Korang boleh tengok video di dalam youtube :



Korang boleh pasang jika korang berminat .

Itu sahaja . Enjjoy


Sunday, December 30, 2012

Mari belajar menaip dengan Keybr

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sekarang admin nak kongsi dengan korang ,cekap mana korang menaip dan cepat mana korang manaip . admin terjumpa satu website yang seronok untuk korang cuba . di dalam website ini ada tertulis "mari belajar manaip" . Munkin ada sama sedikit dengan kenyataan admin di atas .


di dalam website tersebut ada pertikan yang berbunyi :


Have you ever wished that you had a way to practice typing so that you could become a more efficient and capable keyboard jockey? Typing at the “speed of thought,” perhaps? Enter Keybr.com — the flash–based typing instructor you’ve been waiting for!

munkin website ini lebih kepada untuk mengajar korang supaya dapat menaip dengan lebih baik dan cekap . admin syorkan dengan korang supaya korang manaip tanpa melihat keyboard korang . Munkin korang akan mahir , walau sedikit demi sedikit .

Apabila korang sudah selesai menaip petikan yang disediakan , akan keluar satu box yang akan menyatakan pertikan atau huruf yang anda tertinggal . ok m tanpa membuang masa , mari cuba .korang boleh klik link dibawah :

http://keybr.com

Itu sahaja . Korang boleh berlatih dengan website diatas , lama kelamaan , korang boleh menaip dengan baik tanpa salah atau tertingal perkataan . Enjoy
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sekarang admin nak kongsi dengan korang ,cekap mana korang menaip dan cepat mana korang manaip . admin terjumpa satu website yang seronok untuk korang cuba . di dalam website ini ada tertulis "mari belajar manaip" . Munkin ada sama sedikit dengan kenyataan admin di atas .


di dalam website tersebut ada pertikan yang berbunyi :


Have you ever wished that you had a way to practice typing so that you could become a more efficient and capable keyboard jockey? Typing at the “speed of thought,” perhaps? Enter Keybr.com — the flash–based typing instructor you’ve been waiting for!

munkin website ini lebih kepada untuk mengajar korang supaya dapat menaip dengan lebih baik dan cekap . admin syorkan dengan korang supaya korang manaip tanpa melihat keyboard korang . Munkin korang akan mahir , walau sedikit demi sedikit .

Apabila korang sudah selesai menaip petikan yang disediakan , akan keluar satu box yang akan menyatakan pertikan atau huruf yang anda tertinggal . ok m tanpa membuang masa , mari cuba .korang boleh klik link dibawah :

http://keybr.com

Itu sahaja . Korang boleh berlatih dengan website diatas , lama kelamaan , korang boleh menaip dengan baik tanpa salah atau tertingal perkataan . Enjoy

Saturday, December 29, 2012

Call Of Duty Skidrow Crack Untuk Di Download

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sekarang admin nak kongsi dengan korang crack untuk games call of duty cracked .


Selepas korang download , korang masukan kedalam tempat korang pasang Call of duty korang itu .

Korang boleh dowload Dibawah :

Download Sini

Itu sahaja. Enjoyy
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sekarang admin nak kongsi dengan korang crack untuk games call of duty cracked .


Selepas korang download , korang masukan kedalam tempat korang pasang Call of duty korang itu .

Korang boleh dowload Dibawah :

Download Sini

Itu sahaja. Enjoyy

Cara Optimize Drive di dalam Windows 8


Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Hari ini admin nak tunjukan satu cara untuk lajukan windows 8 korang dengan mengunakan cara Optimize Drive di dalam Windows 8 . Cara ini mudah dan cara ini juga dapat untuk membaik pulih drive korang jika terdapat error di dalam drive korang .

Jom kita mulakan dengan tutorial :

Pertama sekali korang cari :

Optim (rujuk Gambar Dibawah)


Selepas itu korang klik pada Defragment dan Optimize Drive (Rujuk gambar Dibawah)

Selepas itu akan ada keluar satu pop Up box . Korang tick pada Drive yang korang ingin scan untuk Optimized , Terpulang dengan korang , sama ada korang hendak scan pada Drive C:/ atau mana-mana partition yang ada pada komputer korang . Sekarang admin akan gunakan drive C:/

Selepas korang pilih drive yang korang nak , korang klik pada Analyze (Rujuk Gambar Dibawah)


Korang tunggu sehingga Proses selesai , Sesudah selesai korang boleh tekan pada Optimizes .

Itu sahaja . Tunggu sehingga Semua proses selesai . selepas selesai semua proses windows 8 korang akan selesai untuk fix dan scan untuk bad sector dan akan beroperasi dengan laju . 

cara ini juga ada pada windows 7 , tunggu tutorial akan datang , 

Itu sahaja. Enjoy








Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Hari ini admin nak tunjukan satu cara untuk lajukan windows 8 korang dengan mengunakan cara Optimize Drive di dalam Windows 8 . Cara ini mudah dan cara ini juga dapat untuk membaik pulih drive korang jika terdapat error di dalam drive korang .

Jom kita mulakan dengan tutorial :

Pertama sekali korang cari :

Optim (rujuk Gambar Dibawah)


Selepas itu korang klik pada Defragment dan Optimize Drive (Rujuk gambar Dibawah)

Selepas itu akan ada keluar satu pop Up box . Korang tick pada Drive yang korang ingin scan untuk Optimized , Terpulang dengan korang , sama ada korang hendak scan pada Drive C:/ atau mana-mana partition yang ada pada komputer korang . Sekarang admin akan gunakan drive C:/

Selepas korang pilih drive yang korang nak , korang klik pada Analyze (Rujuk Gambar Dibawah)


Korang tunggu sehingga Proses selesai , Sesudah selesai korang boleh tekan pada Optimizes .

Itu sahaja . Tunggu sehingga Semua proses selesai . selepas selesai semua proses windows 8 korang akan selesai untuk fix dan scan untuk bad sector dan akan beroperasi dengan laju . 

cara ini juga ada pada windows 7 , tunggu tutorial akan datang , 

Itu sahaja. Enjoy







Friday, December 28, 2012

Cara Install LibreOffice di dalam Backtrack / ubuntu 10.04

Assalamualaikum dan salam Sejatera .

Korang yang nak gunakan Libreoffice di dalam backtrack tu, admin ada cara korang nak pasang . Sebenarnya backtrack adalah based pada ubuntu 10.04 lucid lynx , jadi cara ini juga dapat digunakan di dalam Backtrack R3 .

Pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan masukan kommand :

$ add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-3-5

 
Selepas itu taip :

$ sudo apt-get update

untuk pengguna Gnome :

$ sudo apt-get install libreoffice-common libreoffice-gnome libreoffice

untuk pengguna KDE , korang taip :

$ sudo apt-get install libreoffice-common libreoffice-kde libreoffice

 







korang tunggu sehingga pemasangan selesai .

Itu sahaja . Sekarang libreoffice telah terpasang di ubuntu/backtrack korang.

Enjoy
Assalamualaikum dan salam Sejatera .

Korang yang nak gunakan Libreoffice di dalam backtrack tu, admin ada cara korang nak pasang . Sebenarnya backtrack adalah based pada ubuntu 10.04 lucid lynx , jadi cara ini juga dapat digunakan di dalam Backtrack R3 .

Pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan masukan kommand :

$ add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-3-5

 
Selepas itu taip :

$ sudo apt-get update

untuk pengguna Gnome :

$ sudo apt-get install libreoffice-common libreoffice-gnome libreoffice

untuk pengguna KDE , korang taip :

$ sudo apt-get install libreoffice-common libreoffice-kde libreoffice

 







korang tunggu sehingga pemasangan selesai .

Itu sahaja . Sekarang libreoffice telah terpasang di ubuntu/backtrack korang.

Enjoy

Thursday, December 27, 2012

Kenali Fedora

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Korang mesti tahu beberapa jenis sistem operasi ? ok . sekarang ini admin nak kongsi dengan korang , apakah itu sistem operasi fedora



Fedora merupakan salah satu project free system operasi dari RedHat yang sangat berjaya dimana selalu disokonh oleh RedHat. Dengan mengunakan Slogan :

" FREEDOM. FRIENDS. FEATURES. FIRST "

Fedora juga "Based On Redhat" dan mempunyai kernel yang sama seperti Linux yang lain .

Jenis-Jenis Fedora :

Fedora Core :
1 Yarrow keluaran 2003-11-05
2 Tettnang keluaran 2004-05-18
3 Heidelberg Keluaran 2004-11-08
4 Stentz keluaran 2005-06-13
5 Bordeaux keluaran 2006-03-20
6 Zod keluaran 2006-10-24
Fedora
7 Moonshine keluaran 2007-05-31
8 Werewolf keluaran 2007-11-08
9 Sulphur keluaran 2008-05-13
10 Cambridge keluaran 2008-11-25
11 Leonidas keluaran 2009-06-09
12 Constantine keluaran 2009-11-17
13 Goddard keluaran 2010-05-25
14 Laughlin keluaran 2010-11-02
15 Lovelock keluaran 2011-05-24
16 Verne keluaran 2011-11-08[45] 2012-12-27
17 Beefy Miracle[47] keluaran 2012-05-29
18 Spherical Cow keluaran 2012-11-27

Fungsi Fedora OS :

fungsi fedora adalah untuk membuat satu sistem operasi "open Source" yang boleh dimliki oleh semua pengguna Linux . punggunaan fedora sama sahaja seperti Sistem Operasi Linux yang lain . Cuma fedora ada kelebihanya sendiri daripada Sistem operasi Linux yang lain .


Kalau korang berminat dengan fedora ini , korang boleh download di website official diorang .

http://fedoraproject.org/

itu sahaja . Enjoy
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Korang mesti tahu beberapa jenis sistem operasi ? ok . sekarang ini admin nak kongsi dengan korang , apakah itu sistem operasi fedora



Fedora merupakan salah satu project free system operasi dari RedHat yang sangat berjaya dimana selalu disokonh oleh RedHat. Dengan mengunakan Slogan :

" FREEDOM. FRIENDS. FEATURES. FIRST "

Fedora juga "Based On Redhat" dan mempunyai kernel yang sama seperti Linux yang lain .

Jenis-Jenis Fedora :

Fedora Core :
1 Yarrow keluaran 2003-11-05
2 Tettnang keluaran 2004-05-18
3 Heidelberg Keluaran 2004-11-08
4 Stentz keluaran 2005-06-13
5 Bordeaux keluaran 2006-03-20
6 Zod keluaran 2006-10-24
Fedora
7 Moonshine keluaran 2007-05-31
8 Werewolf keluaran 2007-11-08
9 Sulphur keluaran 2008-05-13
10 Cambridge keluaran 2008-11-25
11 Leonidas keluaran 2009-06-09
12 Constantine keluaran 2009-11-17
13 Goddard keluaran 2010-05-25
14 Laughlin keluaran 2010-11-02
15 Lovelock keluaran 2011-05-24
16 Verne keluaran 2011-11-08[45] 2012-12-27
17 Beefy Miracle[47] keluaran 2012-05-29
18 Spherical Cow keluaran 2012-11-27

Fungsi Fedora OS :

fungsi fedora adalah untuk membuat satu sistem operasi "open Source" yang boleh dimliki oleh semua pengguna Linux . punggunaan fedora sama sahaja seperti Sistem Operasi Linux yang lain . Cuma fedora ada kelebihanya sendiri daripada Sistem operasi Linux yang lain .


Kalau korang berminat dengan fedora ini , korang boleh download di website official diorang .

http://fedoraproject.org/

itu sahaja . Enjoy

Wednesday, December 26, 2012

Install sykpe di dalam Backtrack R3

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

hari ini admin akan ajar korang cara install sykpe di dalam Backtrack . sebenarnya cara ini juga korang dapat buat di dalam ubuntu 10.04 lucid lynx .

Ok , kita teruskan dengan tutorialnya .

Pertama sekali korang installer sykpe di sini :

32 bit

64 bit

selepas itu korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan taip :

$ dpkg -i skype-ubuntu-lucid_4.1.0.20-1_i386.deb













jika korang ada dapat error korang taip kommand ini :

$ sudo apt-get -f install

selepas itu korang taip balik dpkg tadi . Ok. sekarang skype korang sudah terpasang . Korang boleh buka skype korang di :

Applications -> Internet -> Skype

Itu sahaja . Enjoy


Assalamualaikum dan salam Sejahtera

hari ini admin akan ajar korang cara install sykpe di dalam Backtrack . sebenarnya cara ini juga korang dapat buat di dalam ubuntu 10.04 lucid lynx .

Ok , kita teruskan dengan tutorialnya .

Pertama sekali korang installer sykpe di sini :

32 bit

64 bit

selepas itu korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan taip :

$ dpkg -i skype-ubuntu-lucid_4.1.0.20-1_i386.deb













jika korang ada dapat error korang taip kommand ini :

$ sudo apt-get -f install

selepas itu korang taip balik dpkg tadi . Ok. sekarang skype korang sudah terpasang . Korang boleh buka skype korang di :

Applications -> Internet -> Skype

Itu sahaja . Enjoy


Selesaikan "Waiting for sound system to respond"

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

bagi pengguna linux , munkin korang akan jumpa perkataan ini di dalam ubuntu 10.04 lucid lynx . ok . sekarang admin akan ajar korang cara solve problem ini di dalam ubuntu korang . pertama sekali korang kena buka pada :

System -> Preference -> Startup application


Selepas itu korang akan jumpa kotak macam ini :




korang tekan pada "Add" dan korang masukan ini :

Name: Pulseaudio daemon
Command:/usr/bin/pulseaudio
Comment: Start the sound daemon


dan Close . Selepas itu korang Log Out dan Log in balik .

Done itu sahaja . korang dah boleh guna sound macam biasa .




Assalamualaikum dan salam Sejahtera

bagi pengguna linux , munkin korang akan jumpa perkataan ini di dalam ubuntu 10.04 lucid lynx . ok . sekarang admin akan ajar korang cara solve problem ini di dalam ubuntu korang . pertama sekali korang kena buka pada :

System -> Preference -> Startup application


Selepas itu korang akan jumpa kotak macam ini :




korang tekan pada "Add" dan korang masukan ini :

Name: Pulseaudio daemon
Command:/usr/bin/pulseaudio
Comment: Start the sound daemon


dan Close . Selepas itu korang Log Out dan Log in balik .

Done itu sahaja . korang dah boleh guna sound macam biasa .




Tuesday, December 25, 2012

Exception Website Di Dalam Firefox

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Sekarang admin akan ceritakan tentang penggunaan Firefox . Firefox merupakan Browser yang terkenal yang sama taraf dengan penggunaan Google Chrome .Kalau korang nak lebih tahu mengenali firefox , korang boleh rujuk link dibawah :

https://wiki.mozilla.org/Main_Page

Firefox juga ada menawarkan Exception kepada penggunanya iaitu untuk masuk kedalam website yang di block dari browser .

Ok . Sekarang admin akan ajar cara korang untuk allow website yang diblock firefox di dalam Browsernya .
Caranya mudah sahaja . Pertama Sekali korang Buka firefox korang  .

Korang Klik kepada Tool ( Rujuk Gambar Dibawah)



Selepas itu korang masuk kedalam "Option dan Klik pada security seterusnya kepada exception
(Rujuk Gambar Dibawah)


Selepas itu korang akan nampak satu kotak . dan di dalam kotak itu , korang boleh amsukan website yang diblock oleh browser korang 


Selepas korang masukan Link website , korang klik pada allow dan close .

Itu sahaja . Sekarang korang dah boleh buka website itu seperti biasa . Enjoy



Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Sekarang admin akan ceritakan tentang penggunaan Firefox . Firefox merupakan Browser yang terkenal yang sama taraf dengan penggunaan Google Chrome .Kalau korang nak lebih tahu mengenali firefox , korang boleh rujuk link dibawah :

https://wiki.mozilla.org/Main_Page

Firefox juga ada menawarkan Exception kepada penggunanya iaitu untuk masuk kedalam website yang di block dari browser .

Ok . Sekarang admin akan ajar cara korang untuk allow website yang diblock firefox di dalam Browsernya .
Caranya mudah sahaja . Pertama Sekali korang Buka firefox korang  .

Korang Klik kepada Tool ( Rujuk Gambar Dibawah)



Selepas itu korang masuk kedalam "Option dan Klik pada security seterusnya kepada exception
(Rujuk Gambar Dibawah)


Selepas itu korang akan nampak satu kotak . dan di dalam kotak itu , korang boleh amsukan website yang diblock oleh browser korang 


Selepas korang masukan Link website , korang klik pada allow dan close .

Itu sahaja . Sekarang korang dah boleh buka website itu seperti biasa . Enjoy



peringatan Untuk Pengguna Windows 8

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera .

Hari ini admin nak kongsi dengan korang , Jenis software yang korang jangan download daripada unsur yang tidak diketahui . Jika korang nak download software untuk windows 8 korang , korang mestilah download daripada sumber yang korang tahu .




Sebagai contoh , admin pernah download bittorent dari sesuatu website , memang ada menberitahu bahaya support kepada penggunaan windows 8 . Tetapi bila admin download , Software tersebut cuma adalah Ads ataupun pengiklanan .

Bagi pengguna yang sudah active windows 8 , jangan download mana-mana jenis activator lagi , sebagai contoh kroang jangan download Microsoft office 2013 activator , nero activator , kerana , bila korang download mana-mana activator ,sistem operasi korang memerlukan untuk "restarting" . Jadi jika korang guna mana-mana activator , Windows 8 korang akan menjadi Trial semula.


Sebenarnya banyak lagi tentang windows 8 yang admin nak kongsi , tapi ini sahaja yang perlu korang tahu tentang penggunaan yang korang perlu elakan supaya ia tidak merugikan korang kelak .

Itu sahaja . harap berguna . Enjoy




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera .

Hari ini admin nak kongsi dengan korang , Jenis software yang korang jangan download daripada unsur yang tidak diketahui . Jika korang nak download software untuk windows 8 korang , korang mestilah download daripada sumber yang korang tahu .




Sebagai contoh , admin pernah download bittorent dari sesuatu website , memang ada menberitahu bahaya support kepada penggunaan windows 8 . Tetapi bila admin download , Software tersebut cuma adalah Ads ataupun pengiklanan .

Bagi pengguna yang sudah active windows 8 , jangan download mana-mana jenis activator lagi , sebagai contoh kroang jangan download Microsoft office 2013 activator , nero activator , kerana , bila korang download mana-mana activator ,sistem operasi korang memerlukan untuk "restarting" . Jadi jika korang guna mana-mana activator , Windows 8 korang akan menjadi Trial semula.


Sebenarnya banyak lagi tentang windows 8 yang admin nak kongsi , tapi ini sahaja yang perlu korang tahu tentang penggunaan yang korang perlu elakan supaya ia tidak merugikan korang kelak .

Itu sahaja . harap berguna . Enjoy




Selesaikan Slow Connection Di dalam Bactrack R3

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Bagi pengguna bactrack R3 , korang pernah tak mengalami slow connection ketika korang nak browsing ? . Bactrack R3 merupakan sistem Operasi yang Based on ubuntu 10.04 LTS lucid lynx . jadi ada cara untuk selesaikan Masaalah ini .

Untuk yang pernah mengalami perkara ini , munkin korang tahu bagaimana speed bactrack korang . Kadang-kadang korang tidak dapat untuk buka Ip
"192.168.1.1" yang merupakan Ip router korang .

Sekarang admin akan ajar korang cara untuk solve problem tersebut .

Pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan masukan kommand ini :

$ sudo iwconfig wlan0 power off



dan selepas itu korang masukan kommand :

$ sudo pico /etc/pm/power.d/wireless

p/s : kalau korang pandai gunakan pico korang boleh gunakan pico , tapi admin cadangkan korang gunakan gedit . kalau korang gunakan gedit , korang boleh taip kommand :

$ sudo gedit /etc/pm/power.d/wireless

dan di dalam itu korang masukan ini :

#!/bin/sh

/sbin/iwconfig wlan0 power off



dan selepas itu korang save .

Selepas itu korang buka terminal balik :

Ctrl + ALt + T

dan masukan kommand ini :

$ sudo gedit  /etc/nsswitch.conf





Selepas itu , korang cari perkataan ini :


hosts:          files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] dns mdns4


dan tukarkan kepada :


hosts:          files dns


dan save .

sekarang korang boleh reboot . kalau korang reboot korang boleh taip dengan kommand :

$ reboot -h now

Itu sahaja . Sekarang connection di dalam bactrack korang sudah seperti biasa .
korang boleh online dengan kelajuan internet yang biasa korang gunakan . Kalau korang ada soalan , korang boleh Pm dekat facebook admin .

Itu sahaja . Enjoy




Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Bagi pengguna bactrack R3 , korang pernah tak mengalami slow connection ketika korang nak browsing ? . Bactrack R3 merupakan sistem Operasi yang Based on ubuntu 10.04 LTS lucid lynx . jadi ada cara untuk selesaikan Masaalah ini .

Untuk yang pernah mengalami perkara ini , munkin korang tahu bagaimana speed bactrack korang . Kadang-kadang korang tidak dapat untuk buka Ip
"192.168.1.1" yang merupakan Ip router korang .

Sekarang admin akan ajar korang cara untuk solve problem tersebut .

Pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan masukan kommand ini :

$ sudo iwconfig wlan0 power off



dan selepas itu korang masukan kommand :

$ sudo pico /etc/pm/power.d/wireless

p/s : kalau korang pandai gunakan pico korang boleh gunakan pico , tapi admin cadangkan korang gunakan gedit . kalau korang gunakan gedit , korang boleh taip kommand :

$ sudo gedit /etc/pm/power.d/wireless

dan di dalam itu korang masukan ini :

#!/bin/sh

/sbin/iwconfig wlan0 power off



dan selepas itu korang save .

Selepas itu korang buka terminal balik :

Ctrl + ALt + T

dan masukan kommand ini :

$ sudo gedit  /etc/nsswitch.conf





Selepas itu , korang cari perkataan ini :


hosts:          files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] dns mdns4


dan tukarkan kepada :


hosts:          files dns


dan save .

sekarang korang boleh reboot . kalau korang reboot korang boleh taip dengan kommand :

$ reboot -h now

Itu sahaja . Sekarang connection di dalam bactrack korang sudah seperti biasa .
korang boleh online dengan kelajuan internet yang biasa korang gunakan . Kalau korang ada soalan , korang boleh Pm dekat facebook admin .

Itu sahaja . Enjoy




Monday, December 24, 2012

Format Pendrive FAT32 kepada EXT2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Admin nak tunjukan dengan korang cara untuk format pendrive korang dari FAT32 kepada EXT2. Sebenarnya EXT2 adalah lebih sesuai digunakan untuk memasang Ubuntu dan sistem linux yang lain berbanding FAT32 . Kerana EXT2 adalah partition yang baru , yang digelar "Dummies Partition"

Ok . Untuk memulakan tutorial , korang kena download easeus Partition master .

kalau korang dah download , korang buka easeus korang tu , dan korang akan nampak senarai-senarai hardisk korang .



Masukan pendrive yang korang nak format kepada EXT2 . Klik pada pendrive tersebut . Rujuk gambar yang diatas .

Selepas itu korang klik pada "Partitions - > Format Partitions" (Rujuk Gambar Dibawah)


Selepas korang selesai klik pada "Format partition" korang klik pula pada "Apply" (rujuk Gambar Dibawah)


Tunggu sehingga Process selesai . Selepas selasai , pendrive korang sudahpun menjadi EXT2 ..

Selemat mencuba




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Admin nak tunjukan dengan korang cara untuk format pendrive korang dari FAT32 kepada EXT2. Sebenarnya EXT2 adalah lebih sesuai digunakan untuk memasang Ubuntu dan sistem linux yang lain berbanding FAT32 . Kerana EXT2 adalah partition yang baru , yang digelar "Dummies Partition"

Ok . Untuk memulakan tutorial , korang kena download easeus Partition master .

kalau korang dah download , korang buka easeus korang tu , dan korang akan nampak senarai-senarai hardisk korang .



Masukan pendrive yang korang nak format kepada EXT2 . Klik pada pendrive tersebut . Rujuk gambar yang diatas .

Selepas itu korang klik pada "Partitions - > Format Partitions" (Rujuk Gambar Dibawah)


Selepas korang selesai klik pada "Format partition" korang klik pula pada "Apply" (rujuk Gambar Dibawah)


Tunggu sehingga Process selesai . Selepas selasai , pendrive korang sudahpun menjadi EXT2 ..

Selemat mencuba




Sunday, December 23, 2012

Perkenalkan Tor Browser anonymity Online

Asalamualaikum dan salam Sejahtera

Sekarang di dalam alam maya , munkin korang rasa kurang selamat untuk online , kurang selamat untuk memasuki sesuatu laman sesawang . Munkin bebanyakan user internet di di dunia tidak mengunakan Ip address internet mereka sendiri , kerana takut di kesan oleh seseorang individu .

Sebenarnya Tor browser ini adalah untuk korang online secara anonymous dengan mengunakan Ip yang lain dan bukan Ip korang yang sebenar .



Kebaikan mengunakan Tor Browser adalah :

1:Untuk mengelakan tempat anda dikesan oleh orang lain .

2:Tor adalah sebuah browser yang mempunya Instant massaging , remote client dan lain-lain .

3:Tor adalah sebuah program yang "Open Source" dan mesra pengguna .

Tor juga memberi korang kebebasan ketika online dan memberi korang privasi .
Tor juga boleh digunakan untuk masuk kedalam Website yang di block oleh kerajaan ataupun officer korang .

Jadi penggunaan Tor amat mudah , Jika korang nak tahu dengan lebih lanjut lagi , atau korang nak download Tor browser ni , korang boleh pergi kelaman Tor sendiri. :

https://www.torproject.org/

Nanti korang boleh online dengan privasi dan lain-lain lagi . Enjoy
Asalamualaikum dan salam Sejahtera

Sekarang di dalam alam maya , munkin korang rasa kurang selamat untuk online , kurang selamat untuk memasuki sesuatu laman sesawang . Munkin bebanyakan user internet di di dunia tidak mengunakan Ip address internet mereka sendiri , kerana takut di kesan oleh seseorang individu .

Sebenarnya Tor browser ini adalah untuk korang online secara anonymous dengan mengunakan Ip yang lain dan bukan Ip korang yang sebenar .



Kebaikan mengunakan Tor Browser adalah :

1:Untuk mengelakan tempat anda dikesan oleh orang lain .

2:Tor adalah sebuah browser yang mempunya Instant massaging , remote client dan lain-lain .

3:Tor adalah sebuah program yang "Open Source" dan mesra pengguna .

Tor juga memberi korang kebebasan ketika online dan memberi korang privasi .
Tor juga boleh digunakan untuk masuk kedalam Website yang di block oleh kerajaan ataupun officer korang .

Jadi penggunaan Tor amat mudah , Jika korang nak tahu dengan lebih lanjut lagi , atau korang nak download Tor browser ni , korang boleh pergi kelaman Tor sendiri. :

https://www.torproject.org/

Nanti korang boleh online dengan privasi dan lain-lain lagi . Enjoy

Games Andriod di playstore untuk dicuba

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

entri kali ini adalah berkenaan dengan permainan video yang boleh dijalankan didalam Andriod .pasti semua pengguna andriod inginkan sebuah permainan di dalam peranti mereka .Bukan semua andriod dapat menjalankan permainan andriod yang akan admin syorkan , jadi korang boleh try dan error dulu permainan video ni , supaya dapat atau tidak .

korang boleh download permainan video dibawah dengan percuma di playstore . admin akan sediakan link pada korang .


1:SoulCraft THD



2:Legend of Master 3





3:Star Legends 



4:Epic Raiders



5:AREL WARS™




6:Castle Master 3D



7:Buddy Rush




8:Third Blade KR




9:The World of Magic




10:Inotia3: Children of Carnia




itu sahaja game yang admin shorkan kepada korang , korang boleh klik pada link yang disediakan untuk pergi ke play store . 

Incoming search :

games andriod
game untuk pengguna andriod
game yang sesuai untuk andriod
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

entri kali ini adalah berkenaan dengan permainan video yang boleh dijalankan didalam Andriod .pasti semua pengguna andriod inginkan sebuah permainan di dalam peranti mereka .Bukan semua andriod dapat menjalankan permainan andriod yang akan admin syorkan , jadi korang boleh try dan error dulu permainan video ni , supaya dapat atau tidak .

korang boleh download permainan video dibawah dengan percuma di playstore . admin akan sediakan link pada korang .


1:SoulCraft THD



2:Legend of Master 3





3:Star Legends 



4:Epic Raiders



5:AREL WARS™




6:Castle Master 3D



7:Buddy Rush




8:Third Blade KR




9:The World of Magic




10:Inotia3: Children of Carnia




itu sahaja game yang admin shorkan kepada korang , korang boleh klik pada link yang disediakan untuk pergi ke play store . 

Incoming search :

games andriod
game untuk pengguna andriod
game yang sesuai untuk andriod

Kenali Bootloader untuk pengguna Andriod

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Sebenarnya entri kali ini bukan berkenaan dengan sistem operasi yang lain , admin akan lebih fokuskan kepada Andriod kerana ramai sekarang pengguna telefon pintar , menggunakan andriod .

pada peringkat yang asas , Bootloader adalah seperti cakera keras , yang dibuat beberapa partition ,salah satu daripada partition tersebut menjalankan fail sistem andriod itu sendiri dan ada partition lain yang berjalan disebalik takbir .(yang akan mengemaskini data anda supaya teratur dan tidak hilang)



Bootloader adalah security kepada semua partition yang disediakan , kerana jika anda boleh menukar partition-partition ini , munkin anda boleh membaca maklumat-maklumat penting di dalam partition-partition tersebut , dan membolehkan anda menjalankan Custom Rom .




Penerangan ringkas bootloader adalah sejenis code yang dicipta untuk berjalan di dalam sistem operasi , tapi bootloader berfungsi dahulu sebelum sistem operasi berfungsi .

Setiap sistem operasi mempunyai bootloader , Boot juga berfungsi untuk menukar sistem operasi yang ingin digunakan , mempunyai arahan debugging dan mengubah persekitaran kernel .


Incoming search:
apakah itu bootloader ?
andriod Bootloader
Penggunaan bootloader



Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Sebenarnya entri kali ini bukan berkenaan dengan sistem operasi yang lain , admin akan lebih fokuskan kepada Andriod kerana ramai sekarang pengguna telefon pintar , menggunakan andriod .

pada peringkat yang asas , Bootloader adalah seperti cakera keras , yang dibuat beberapa partition ,salah satu daripada partition tersebut menjalankan fail sistem andriod itu sendiri dan ada partition lain yang berjalan disebalik takbir .(yang akan mengemaskini data anda supaya teratur dan tidak hilang)



Bootloader adalah security kepada semua partition yang disediakan , kerana jika anda boleh menukar partition-partition ini , munkin anda boleh membaca maklumat-maklumat penting di dalam partition-partition tersebut , dan membolehkan anda menjalankan Custom Rom .




Penerangan ringkas bootloader adalah sejenis code yang dicipta untuk berjalan di dalam sistem operasi , tapi bootloader berfungsi dahulu sebelum sistem operasi berfungsi .

Setiap sistem operasi mempunyai bootloader , Boot juga berfungsi untuk menukar sistem operasi yang ingin digunakan , mempunyai arahan debugging dan mengubah persekitaran kernel .


Incoming search:
apakah itu bootloader ?
andriod Bootloader
Penggunaan bootloader



Kenali BlackBuntu

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

korang mesti sudah tahu sistem-sistem operasi linux . sekarang admin nak kongsi dengan korang sistem operasi BlackBuntu . Black buntu adalah satu sistem operasi untuk "Pentesting" . sama juga dengan Backtrack . Tetapi ada sedikit perbezaan di antara Bactrack dan Blackbuntu .

BlackBuntu juga adalah based in Ubuntu, tetapi versi ubuntu yang digunakan adalah 10.10 maverick .Black ubuntu juga sangat sesuai untuk digunakan oleh orang yang masih baru di dalam "pentesting" kerana blackbuntu masih mengunakan interface seperti ubuntu dan sangat Friendly

Blackubuntu juga mempunya banyak versi , antara yang terbaru adalah 0.3

antara tool yang terdapat di dalam Blackbuntu adalah :


kalau korang nak tahu lagi , korang boleh rujuk di website blackBuntu itu sendiri .

Ini adalah beberapa screen Shot blackBuntu





kalau korang nak download , korang boleh download dekat sini 



Itu sahaja . Enjoy


Assalamualaikum dan salam Sejahtera

korang mesti sudah tahu sistem-sistem operasi linux . sekarang admin nak kongsi dengan korang sistem operasi BlackBuntu . Black buntu adalah satu sistem operasi untuk "Pentesting" . sama juga dengan Backtrack . Tetapi ada sedikit perbezaan di antara Bactrack dan Blackbuntu .

BlackBuntu juga adalah based in Ubuntu, tetapi versi ubuntu yang digunakan adalah 10.10 maverick .Black ubuntu juga sangat sesuai untuk digunakan oleh orang yang masih baru di dalam "pentesting" kerana blackbuntu masih mengunakan interface seperti ubuntu dan sangat Friendly

Blackubuntu juga mempunya banyak versi , antara yang terbaru adalah 0.3

antara tool yang terdapat di dalam Blackbuntu adalah :


kalau korang nak tahu lagi , korang boleh rujuk di website blackBuntu itu sendiri .

Ini adalah beberapa screen Shot blackBuntu





kalau korang nak download , korang boleh download dekat sini 



Itu sahaja . Enjoy


Cara untuk melakukan DNS Flush

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Entry kali ini tiada kena mengena dengan Dns poisoning , Dns hijacking , tapi entry kali ini adalah untuk menbuat DNS cache pada browser dan pc/laptop korang .

Jika korang rasa , adress korang masuk itu "Direct" ke website lain , korang boleh cuba cara ini untuk solve issue korang .

ok . kita teruskan dengan cara bagaimana korang nak lakukan Dns Flush .

Pertama sekali korang kena buka Cmd .

Start > Run > Cmd > Enter

Taip ini :

C:\> ipconfig /flushdns

ataupun korang boleh guna : 
C:\> net stop dnscache
C:\> net start dnscache

Tapi sebelum korang gunakan command di atas . pastikan command Prompt korang

Run as administrator :


Itu sahaja . DNS cache korang sudahpun diremove 100 . Sekarang korang dah boleh online seperti biasa semula .

Enjoy

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Entry kali ini tiada kena mengena dengan Dns poisoning , Dns hijacking , tapi entry kali ini adalah untuk menbuat DNS cache pada browser dan pc/laptop korang .

Jika korang rasa , adress korang masuk itu "Direct" ke website lain , korang boleh cuba cara ini untuk solve issue korang .

ok . kita teruskan dengan cara bagaimana korang nak lakukan Dns Flush .

Pertama sekali korang kena buka Cmd .

Start > Run > Cmd > Enter

Taip ini :

C:\> ipconfig /flushdns

ataupun korang boleh guna : 
C:\> net stop dnscache
C:\> net start dnscache

Tapi sebelum korang gunakan command di atas . pastikan command Prompt korang

Run as administrator :


Itu sahaja . DNS cache korang sudahpun diremove 100 . Sekarang korang dah boleh online seperti biasa semula .

Enjoy

Friday, December 21, 2012

Cara menukar wallpaper Windows Starter

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

korang mesti mengunakan windows , tapi korang tahu windows starter , background tidak dapat ditukar ?
ok. sekarang admin akan ajar korang cara tukar wallpaper di dalam windows starter

Pertama sekali adalah korang upgrade windows starter korang tu kepada window ultimate .



Rujuk link dibawah :

http://h4ckingtutors.blogspot.com/2011/12/tukar-windows-ke-ultimate.html

Selepas itu , korang dah boleh tukar macam biasa .

Itu sahaja . Enjoy
Assalamualaikum dan salam Sejahtera

korang mesti mengunakan windows , tapi korang tahu windows starter , background tidak dapat ditukar ?
ok. sekarang admin akan ajar korang cara tukar wallpaper di dalam windows starter

Pertama sekali adalah korang upgrade windows starter korang tu kepada window ultimate .



Rujuk link dibawah :

http://h4ckingtutors.blogspot.com/2011/12/tukar-windows-ke-ultimate.html

Selepas itu , korang dah boleh tukar macam biasa .

Itu sahaja . Enjoy

Thursday, December 20, 2012

How to solve unable to find a medium containing

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini admin akan ajar korang cara selesaikan masaalah ini bila korang nak boot Linux korang di dalam USB . sebenarnya perkara ini , jika nak di selesaikan ni , korang tidak perlukan apa apa software ,

Contoh macam gambar dibawah :


ok .

Ini adalah jenis-jenis usb


  • USB 0.7: Released in November 1994.
  • USB 0.8: Released in December 1994.
  • USB 0.9: Released in April 1995.
  • USB 0.99: Released in August 1995.
  • USB 1.0 Release Candidate: Released in November 1995.

cara nak solve ?

korang tengok pada jenis usb korang , 

1. 3.0 ataupun 2.0 ?
2. Fat ataupun NFTS ?

jika korang 3.0 , sila gunakan usb 2.0 dan jika korang mengunakan HDD usb (NFTS) sila gunakan FAT /

itu sahaja . mudahkan ?

Enjoy linuk korang


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini admin akan ajar korang cara selesaikan masaalah ini bila korang nak boot Linux korang di dalam USB . sebenarnya perkara ini , jika nak di selesaikan ni , korang tidak perlukan apa apa software ,

Contoh macam gambar dibawah :


ok .

Ini adalah jenis-jenis usb


  • USB 0.7: Released in November 1994.
  • USB 0.8: Released in December 1994.
  • USB 0.9: Released in April 1995.
  • USB 0.99: Released in August 1995.
  • USB 1.0 Release Candidate: Released in November 1995.

cara nak solve ?

korang tengok pada jenis usb korang , 

1. 3.0 ataupun 2.0 ?
2. Fat ataupun NFTS ?

jika korang 3.0 , sila gunakan usb 2.0 dan jika korang mengunakan HDD usb (NFTS) sila gunakan FAT /

itu sahaja . mudahkan ?

Enjoy linuk korang


Monday, December 17, 2012

cara selesaikan The address is already in use (0.0.0.0:80)

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

ok . sekarang admin akan ajar korang cara selesaikan The address is already in use (0.0.0.0:80) . kalau korang bermain dengan exploit , korang akan jumpa ayat diatas . selalunya berlaku kerana ada applikasi yang sama mengunakan Port 80 .

Bagaimana korang nak selesaikan ?

Pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan korang masukan command ini :

$ fuser -nv tcp 80

$ fuser -k -n tcp 80


sekarang korang boleh sudah bermain dengan metasploit korang . selepas ini tidak akan ada lagi keluar Exploit failed: Rex::AddressInUse The address is already in use (0.0.0.0:80)



itu sahaja .
Assalamualaikum dan salam Sejahtera

ok . sekarang admin akan ajar korang cara selesaikan The address is already in use (0.0.0.0:80) . kalau korang bermain dengan exploit , korang akan jumpa ayat diatas . selalunya berlaku kerana ada applikasi yang sama mengunakan Port 80 .

Bagaimana korang nak selesaikan ?

Pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan korang masukan command ini :

$ fuser -nv tcp 80

$ fuser -k -n tcp 80


sekarang korang boleh sudah bermain dengan metasploit korang . selepas ini tidak akan ada lagi keluar Exploit failed: Rex::AddressInUse The address is already in use (0.0.0.0:80)



itu sahaja .

Cara run python script di dalam ubuntu 12.10

Assalamualaikum dan salam sejahtera

sekarang admin akan ajar korang cara run python script di dalam ubuntu . munkin semua python script tidak dapat dijalankan kerana terlupa sesuatu .

bagaimana korang nak mulakan ?

pertama sekali korang kena tambahkan code ini di atas python script tersebut .


1!/usr/bin/env python
234# trailing comma
i = 256*256
print 'The value of i is', i



korang kena tambahkan  !/usr/bin/env python sebelum script tersebut .

Selepas itu korang sudah bersedia untuk run python script tersebut .

sebelum itu korang kena exute . bagaimana ? korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan korang taip :

$ chmod +x .py

korang boleh tukar python itu kepada nama yang korang nak .


cara korang run adalah :

$ python python.py




Semua script python, caranya untuk menjalankanya adalah sama . sama seperti perl juga .

itu sahaja. Enjoy
Assalamualaikum dan salam sejahtera

sekarang admin akan ajar korang cara run python script di dalam ubuntu . munkin semua python script tidak dapat dijalankan kerana terlupa sesuatu .

bagaimana korang nak mulakan ?

pertama sekali korang kena tambahkan code ini di atas python script tersebut .


1!/usr/bin/env python
234# trailing comma
i = 256*256
print 'The value of i is', i



korang kena tambahkan  !/usr/bin/env python sebelum script tersebut .

Selepas itu korang sudah bersedia untuk run python script tersebut .

sebelum itu korang kena exute . bagaimana ? korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan korang taip :

$ chmod +x .py

korang boleh tukar python itu kepada nama yang korang nak .


cara korang run adalah :

$ python python.py




Semua script python, caranya untuk menjalankanya adalah sama . sama seperti perl juga .

itu sahaja. Enjoy

Cara basic mengunakan Websploit

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Websploit ? korang tahu tak apa itu websploit ? websploit adalah satu script yang dicipta untuk digunakan di dalam linux sahaja .

Sekarang saya akan mengajar korang cara basic untuk mengunakan websploit . apa yang korang perlukan adalah Websploit .

kalau korang nak install metasploit , korang boleh rujuk link dibawah :

http://h4ckingtutors.blogspot.com/2012/10/cara-install-websploit-di-dalam-fedora.html

pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + alt + T

dan taip :

$ sudo websploit

maka akan keluar seperti dibawah :


korang taip :

$ show modules


korang akan nampak modules yang disediakan di dalam websploit . jika korang nak pilih modules korang boleh manaip :

$ use

Contoh :

$ use web/dir_scanner


selepas itu korang

$ show options


selepas itu korang akan nampak arahan . korang boleh mulakan dengan manaip

$ set TARGET http://google.com

$ run


sekarang exploit berjalan dan korang tunggu sahaja  . sampai exploitnya selesai ok .

itu sahaja . Enjoy
Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Websploit ? korang tahu tak apa itu websploit ? websploit adalah satu script yang dicipta untuk digunakan di dalam linux sahaja .

Sekarang saya akan mengajar korang cara basic untuk mengunakan websploit . apa yang korang perlukan adalah Websploit .

kalau korang nak install metasploit , korang boleh rujuk link dibawah :

http://h4ckingtutors.blogspot.com/2012/10/cara-install-websploit-di-dalam-fedora.html

pertama sekali korang buka terminal :

Ctrl + alt + T

dan taip :

$ sudo websploit

maka akan keluar seperti dibawah :


korang taip :

$ show modules


korang akan nampak modules yang disediakan di dalam websploit . jika korang nak pilih modules korang boleh manaip :

$ use

Contoh :

$ use web/dir_scanner


selepas itu korang

$ show options


selepas itu korang akan nampak arahan . korang boleh mulakan dengan manaip

$ set TARGET http://google.com

$ run


sekarang exploit berjalan dan korang tunggu sahaja  . sampai exploitnya selesai ok .

itu sahaja . Enjoy

Saturday, December 15, 2012

Cara Install java di dalam Ubuntu 12.10

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

korang tahu tak apa itu aircrdefault-jre ? itu adalah Java yang digunakan di dalam ubuntu .. kalau korang nak tahu dengan lebih lanjut korang boleh google "How to install java 7 in ubuntu"

Tapi sekarang admin akan ajar korang cara install default-jre di dalam ubuntu 12.10

Sebenarnya java ada mempunyai beberapa packages, antaranya adalah :



 * default-jre
 * gcj-4.6-jre-headless
 * gcj-4.7-jre-headless
 * openjdk-7-jre-headless
 * openjdk-6-jre-headless


Korang boleh install mana-mana packages di atas dengan menaip :

$ sudo apt-get install

Contoh adalah :

$ Sudo apt-get install default-jre

bagaimana ? korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan taip seperti di gambar dibawah :


Korang boleh guna mana-mana package di atas ,
taip dengan cara yang betul seperti di dalam gambar di atas .


 Tunggu sehingga pemasangan selesai .

Itu sahaja . Enjoy

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

korang tahu tak apa itu aircrdefault-jre ? itu adalah Java yang digunakan di dalam ubuntu .. kalau korang nak tahu dengan lebih lanjut korang boleh google "How to install java 7 in ubuntu"

Tapi sekarang admin akan ajar korang cara install default-jre di dalam ubuntu 12.10

Sebenarnya java ada mempunyai beberapa packages, antaranya adalah :



 * default-jre
 * gcj-4.6-jre-headless
 * gcj-4.7-jre-headless
 * openjdk-7-jre-headless
 * openjdk-6-jre-headless


Korang boleh install mana-mana packages di atas dengan menaip :

$ sudo apt-get install

Contoh adalah :

$ Sudo apt-get install default-jre

bagaimana ? korang buka terminal :

Ctrl + Alt + T

dan taip seperti di gambar dibawah :


Korang boleh guna mana-mana package di atas ,
taip dengan cara yang betul seperti di dalam gambar di atas .


 Tunggu sehingga pemasangan selesai .

Itu sahaja . Enjoy

 

About

Site Info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tutors Copyright © 2009 Community is Designed by Bie Converted To Community Galleria by Cool Tricks N Tips